Heb ik hoogteziekte?
Als je op grote hoogte bent, kan het soms voorkomen dat je je niet lekker begint te voelen. Dit is hoogteziekte en kan verschillende klachten veroorzaken.
Wat is hoogteziekte?
Hoogteziekte kan optreden als je te snel naar een hoogte van 2500 meter of meer gaat, bijvoorbeeld als je op vakantie een hoge berg gaat beklimmen. Als je niet snel afdaalt naar een lagere hoogte, kan dit ernstige gevolgen hebben.
Waardoor wordt het veroorzaakt?
Hoe hoger je in bijvoorbeeld de bergen komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Vanaf 2500 meter hoogte is er zo weinig zuurstof in de lucht dat je dieper moet gaan ademen. Ook moet je lichaam meer rode bloedcellen gaan aanmaken. Daarnaast gaat rond de 3000 meter hoogte je hartslag omhoog. Het lukt je lichaam niet altijd snel genoeg om zich aan te passen. Hierdoor kun je vervelende klachten krijgen.
Niet iedereen hoeft last te krijgen van hoogteziekte. Sommige mensen hebben er geen last van, andere mensen wel. Waarom het bij de één wel voorkomt en bij de ander niet, is niet bekend.
Wat zijn de klachten?
Verschijnselen van hoogteziekte hebben we hieronder op een rij gezet:
- Kortademigheid
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Slecht slapen
- Weinig eetlust
Als je nóg hoger gaat, kun je ook last krijgen van de volgende klachten:
- Je wordt wankel op je benen
- Je praat moeilijker
- Je raakt verward
Als je niet snel naar een lager niveau afdaalt, kun je zelfs bewusteloos raken.
Wat kun je er zelf tegen doen?
In principe is hoogteziekte een signaal van je lichaam om niet hoger te gaan, zodat je lichaam zich rustig kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Volg daarom de volgende adviezen op:
- Ga langzaam omhoog. Als je boven de 2500 meter komt, stijg dan maximaal 300 tot 600 meter op een dag.
- Blijf vervolgens een paar dagen op een hoogte waar je geen klachten hebt. Meestal is 2 tot 3 dagen al genoeg. Hierna kun je proberen te stijgen. Zorg dat je meteen weer afdaalt als je toch (weer) klachten krijgt.
- Voldoende vocht binnenkrijgen is erg belangrijk. Drink daarom ongeveer 3 liter per dag, maar géén alcohol.
- Daal altijd meteen af zodra je symptomen van hoogteziekte ervaart.
Veelgestelde vragen
Kan je hoogteziekte krijgen in een vliegtuig?
De luchtdruk in vliegtuigen die op ongeveer 10.000 meter hoogte vliegen is vergelijkbaar met een hoogte van 1000 tot bijna 3000 meter in de bergen. Hierdoor zou je denken dat je hoogteziekte kan krijgen tijdens een vlucht. Gelukkig hebben deze vluchten meestal niet veel impact op je lichaam. Tijdens een vlucht hoef je je namelijk niet veel in te spannen, waardoor je zuurstofbehoefte dus laag is. Ook is het eindpunt van een vlucht meestal weer op zeeniveau. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hoogteziekte krijgt in een vliegtuig.
Zijn er medicijnen tegen hoogteziekte?
Er bestaat een medicijn tegen hoogteziekte: acetazolamide. Echter is dit medicijn niet voor iedereen geschikt. In uitzonderlijke gevallen kun je hiervoor een recept krijgen van je huisarts. Bijvoorbeeld als je voor werk naar een plek op grote hoogte moet en al eerder hoogteziekte hebt gehad.
Meer informatie over hoogteziekte vind je op thuisarts.nl.
Geschreven door Oscar – webredacteur bij Fonkelzorg
Nagekeken door Felicia – Huisarts bij Fonkelzorg
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over hoogteziekte. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze Fonkelzorg praktijken. Registratie is snel, gemakkelijk en gratis. Je bent van harte welkom!
Lees ook onze andere artikelen!