Kinderen met koorts

Koorts is een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger. Het komt veel voor bij kinderen. Vaak gaat koorts samen met andere, soms vervelende klachten. Koorts gaat meestal vanzelf over, maar het kan je als ouder wel ongerust maken.

Let op: de informatie in dit blog gaat over kinderen die ouder zijn dan 3 maanden! Als je kindje jonger is dan 3 maanden, neem dan meteen contact met de huisarts op.

Temperatuur meten bij kinderen

Lichaamstemperatuur bij kinderen kan het best gemeten worden met een gewone koortsthermometer via de anus (“poepgaatje”) of met een oorthermometer in het oor. Het is belangrijk om te beseffen dat de lichaamstemperatuur ook bij gezonde kinderen schommelt tijdens de dag. Kies één vast moment op de dag om de temperatuur te meten. Voelt je kind zich niet ziek? Dan hoef je de temperatuur niet (meer) te meten. Maakt je kind een zieke indruk? Meet dan maximaal 3 keer per dag.

Hoe ontstaat koorts?

Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie. Zo’n infectie wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. Ook vaccinaties kunnen soms voor tijdelijke koorts zorgen; dit kan geen kwaad. Koorts duurt meestal maar een paar dagen. Het lichaam zorgt er voor dat koorts niet hoger dan 41,2 graden kan worden. (Hoge) koorts kan geen kwaad en veroorzaakt geen schade aan je kind.

Koortsstuip

Hoe je kind zich voelt en gedraagt is voor dokters belangrijker dan de hoogte van de koorts. Soms kan je kind een koortsstuip krijgen. Een koortsstuip kan ontstaan tijdens koorts bij kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar oud. Het is een korte periode met hevige spiertrekkingen en tijdelijke bewusteloosheid. Een koortsstuip ziet er akelig uit en je kan er erg van schrikken, maar het gaat meestal binnen enkele minuten vanzelf over. Een koortsstuip zorgt niet voor schade aan (de hersenen van) je kind en is geen teken van epilepsie. Je kan een koortsstuip niet voorkomen, ook niet door het geven van paracetamol.

Pijnstilling bij koorts

Als je kind pijn heeft (bijvoorbeeld bij oorpijn of keelpijn), is goede pijnstilling met paracetamol belangrijk. Antibiotica zorgen niet voor minder pijn en ook niet voor een sneller herstel. Paracetamol kan de koorts verlagen, maar dit is echter niet nodig; koorts helpt het lichaam juist bij het bestrijden van infecties. Als de koorts niet zakt door paracetamol, is dat dus niet erg.

Hoeveel paracetamol je moet geven, hangt af van het gewicht en de leeftijd van je kind. Kijk voor de goede hoeveelheid op het doosje of in de bijsluiter van de paracetamol en geef nooit meer dan de maximale dosering op een dag. Het beste kun je paracetamol tabletten of paracetamol drank geven. Een zetpil is minder prettig voor je kind en paracetamol wordt hierbij minder goed opgenomen. Wacht niet tot de pijn terugkomt, maar geef je kind op vaste tijdstippen paracetamol. Het kan geen kwaad om dit in totaal een week te doen.

Wanneer direct de huisarts bellen?

Een kind met koorts is dus in de meeste gevallen niet erg. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Bel meteen de huisarts of de huisartsenpost:

  • Als je kind jonger is dan 3 maanden en koorts heeft.
  • Als je kind niet gemakkelijk wakker te krijgen is.
  • Als je je kind niet herkent en sterk het gevoel hebt dat er iets niet klopt.
  • Als je kind plotseling puntvormige donkerrode vlekjes krijgt die je niet weg kunt drukken.
  • Bij een koortsstuip: blijf kalm en leg je kind eerst op de zij of op de buik voordat je de huisarts / huisartsenpost belt, zodat je kind zich niet kan verslikken of bezeren.

Veelgestelde vragen kinderen met koorts

Mijn kind is ziek en drinkt / eet zo slecht. Kan dat kwaad?

Kinderen eten en drinken vaak minder wanneer ze ziek zijn. Het is niet erg wanneer je kind een paar dagen niet eet, de eetlust komt vanzelf terug. Geef je kind wel genoeg te drinken; bied regelmatig kleine beetjes aan. Bij een baby die slecht drinkt, kun je de flesvoeding in kleinere hoeveelheden en vaker op een dag aanbieden. Als je kind minder dan de helft van normaal drinkt en / of als je geen traantjes meer ziet als je kind huilt, neem dan contact op met de huisarts.

Mijn kind heeft koorts. Kan ik antibiotica voor hem / haar krijgen?

Antibiotica zijn meestal niet nodig. Het zijn medicijnen die werken tegen infecties die veroorzaakt zijn door bacteriën. Antibiotica werken niet tegen infecties met virussen. Antibiotica doden de bacteriën of zorgen dat ze minder snel groeien. Meestal kan het lichaam de bacteriën zelf prima opruimen en is een antibioticum niet nodig. Ook zorgen antibiotica niet voor minder pijn.

Vaak zijn er meer nadelen dan voordelen aan het geven van antibiotica; ze kunnen voor bijwerkingen zorgen, zoals diarree en huiduitslag. Sommige kinderen krijgen een allergische reactie na inname van antibiotica. Het vaak of verkeerd gebruiken van antibiotica kan leiden tot ‘resistentie’: dat houdt in dat een bepaald antibioticum een bacterie niet meer kan doden en je er dus ernstiger ziek door kan worden.

Meer weten?

Wanneer je na het lezen van dit blog over kinderen met koorts nog meer wilt weten, kun je kijken op koorts bij kinderen en mijn kind heeft koorts de website van thuisarts.nl. Hierop zijn veel nuttige tips te lezen van deskundige huisartsen. Ook kun je hier het handige boekje “Mijn kind heeft koorts” terugvinden.

Sylvana Hazenveld

Geschreven door Sylvana – huisarts bij Fonkelzorg

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wijzer bent geworden over koorts bij kinderen. Ben je op zoek naar een huisarts? Dan kun je je inschrijven bij een van onze praktijken. Je bent van harte welkom!